Czym zastąpić cukier? 3 zdrowe zamienniki
To naturalne, że gdy myślimy o polepszeniu jakości codziennej diety, pierwszej eliminacji podlega biały cukier. Przyczyna nadwagi, zakwaszenia organizmu, złego stanu zębów lub w najgorszym wypadku chorób takich jak cukrzyca skutecznie odstrasza od siebie coraz większą ilość osób. Co jednak, gdy lubimy słodkości? Czym doprawić domowe wypieki lub herbatę? Podpowiadamy, co zrobić, by nadal było słodko, a jednak w zdrowym stylu.
Miód pszczeli
Najprościej, gdy biały cukier zastąpisz dobrej jakości miodem. Zwróć uwagę, by był jak najbardziej naturalny. Choć miód to również forma cukru, niesie ze sobą mnóstwo witamin, które wpłyną na odporność organizmu, oraz pomogą w infekcjach. Doskonale sprawdzi się zarówno do posłodzenia codziennej herbaty, jak i zdrowych wypieków oraz deserów.
Zdrowe słodziki roślinne
Stewia i ksylitol to przykłady roślinnych słodzików, które cechują się słodkością większą niż biały cukier, dzięki czemu możemy używać ich w znacznie mniejszych ilościach. Są naturalne, dlatego nie musimy obawiać się złego wpływu na organizm. To rozwiązanie idealne dla diabetyków ale i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowiej.
Pyszne syropy
Syrop klonowy to nie tylko składnik amerykańskich naleśników. Z powodzeniem możesz posłodzić nim właściwie wszystko! Podobnie jak miód, niesie ze sobą bogactwo cennych witamin. Innym, zdrowym syropem słodzącym jest syrop daktylowy.