Wpływ diety na stan skóry trądzikowej
Trądzik to wstydliwa dolegliwość, która dotyka większość osób w wieku dojrzewania. Zwykle go bagatelizujemy oczekując, aż minie samoistnie, nie przykładając wagi do szczególnego sposobu leczenia. Problem pojawia się, gdy mimo upływu lat trądzik nie mija i przekształca się w formę dorosłą. W takim wypadku, kłopot często leży w nieprawidłowym trybie życia – obejmując dietę.
Trądzik – podstawowe przyczyny
Warto podkreślić, że zdrowe odżywianie, sport i unikanie używek nie zagwarantują nam, że nie padniemy ofiarami trądziku. Skłonność do niego często przekazywana jest w genach, a nastolatek musi go po prostu „odchorować”. Jeśli jednak trądzik nie mija wraz z upływem okresu dorastania, należy wziąć pod uwagę problemy hormonalne lub po prostu zmianę trybu życia. Najprościej jest zacząć od diety – ten paradoksalny czynnik często bywa główną przyczyną nieustępliwego trądziku.
Dieta na trądzik – czego powinnaś unikać?
Czarna lista produktów zakazanych w razie trądziku jest dość spora. Dobrze jest je wyeliminować nie tylko dla pięknej skóry – większość z nich zwyczajnie nie służy naszemu zdrowiu. Oto, z czym powinnaś się pożegnać:
- Czekolada,
- Tłuszcze trans,
- Smażone potrawy,
- Kolorowe napoje,
- Masło,
- Sery,
- Fast foody,
- Duża ilość soli,
- Produkty z kofeiną,
- Produkty z białej mąki.
Dodatkowo, osoby cierpiące na trądzik powinny wystrzegać się ostrych przypraw i potraw (choć nie są niezdrowe, mogą zaogniać stany zapalne). Zbyt duża ilość cukru, także tego pochodzącego z owoców również nie przysłuży się skórze. Zamiast słodkich jabłek, częściej sięgaj po cytrusy.
Co warto włączyć do diety?
Trądzik zmniejszy się, gdy potraktujesz go produktami z dużą ilością minerałów i witamin. Najlepiej na skórę wpłyną witaminy A i E, a także cynk oraz siarka. Doskonale sprawdzą się również zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i 6. Zatem – co warto jeść?
- Zamiast ostrych przypraw, używaj ziół,
- Wybieraj zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek,
- Jedz warzywa: marchew, pomidory, sałatę, szpinak, brokuły,
- Sięgaj po cytrusy,
- Wybieraj pieczywo pełnoziarniste,
- Jedz jajka, drób, kasze (źródła cynku),
- Włącz do diety tłuste ryby.